Acasă » educatie » Ce trebuie urmarit in realizarea unei lucrari de licenta

Ce trebuie urmarit in realizarea unei lucrari de licenta

Reclame

Redactarea unei lucrari de dizertatie este o operatiune destul de importanta care presupune la randul ei mai multe etape. Pentru inceput ar trebui sa se asigure o concordanta intre partea initiala si documentatia pusa la dispozitie si sa se faca corectiile si modificarile necesare.

Apoi urmeaza etapa de delimitare si redactare a textului, organizat pe capitole, subcapitole, studii de caz, concluzii, anexe, reprezentari grafice, imagini, bibliografie. Nu exista o reteta unica in redactarea unui text, dar se remarca cateva aspecte care ofera lucrarii consistenta si o prestanta:

  • urlexprimare scurta si la obiect,
  • claritate,
  • inlantuirea logica a ideilor,
  • modul de abordare cu un ochi critic al problemei prezentate
  • cat mai original,
  • respectarea gramatici si a ortografiei si de punctuatie.

Ideile, opiniile, ceea ce se afirma din textul lucrari de dizertatie trebuie sa se bazeze pe bibliografia consultata si pe analizele proprii. Poate fi de preferat sa se faca departajarea intre rezultatele precedente si cele ale cursantului , sa se poata depista cu usurinta contributia adusa in campul cercetarilor ce tin de planul economic prin proiectul asumat.

Un singur aspect deosebit de important consiste in respectarea drepturlor de autor reglementat prin legislatia internationala, europeana si romaneasca. In activitatea de redactare a unei lucrari de licenta, in literatura de specialitate s-a impus formula EARS care inseamna Elimina Adauga Reorganizeaza Substituie. Aceasta inseamna o adaptare continuo a textului in functiei de documentatia avuta, evolutia cercetarilor in domeniu, cerintele coordonatorului stiintific, exigentele si importanta temei si tot asa inainte. Eliminarea este necesara atunci cand ceea ce se stie despre subiect abunda si/sau se suprapun si sunt deja extrem de cunoscute. Adaugirile sunt necesare pentru argumentarea opiniilor exprimate si punerea in evidenta textului si a concluziilor.

Reorganizarea poate fi o activitate necesara spre finalul lucrarii odata cu scopul stabilirii structurii finale, in functie de date si ceea ce se stie prezentate, de succesiunea logica a discursului stiintific. Inlocuirea nu inseamna eliminarea sau substuirea unor texte cu altele, ci mai degraba identificarea informatilor si argumentelor care sustin cercetarea si renuntarea la cele de prisos sau la cele arhicunoscute si mai putin necesare in construirea textului.

Unele proiecte de dizertatie au un caracter teoretic mai pronuntat, iar altele pur aplicativ depinzand de tema vorbita se pot introduce in cuprinsul acesteia studii de caz. Uneori proiectul insasi este un studiu de caz. Indiferent de situatie, studiile de caz sunt necesare, obligatorii si utile in demersurile stiintifice. Numai pentru punerea in evidenta a acestora puteti folosi in cuprinsul proiectului de licenta casetarea informatilor prezentate.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: