Acasă » educatie » Etape in realizarea unui lucrari de licenta sau de dizertatie

Etape in realizarea unui lucrari de licenta sau de dizertatie

Se prea poate sa realizati brusc ca ati ajuns la ultimul an de facultate, mult prea devreme si intr-un mod mult prea neasteptat. Va pot spune sigur ca multi studenti din ani terminali nu prea stiu la ce sa se astepte in cazul lucrari de licenta, ce inseamna pregatirea, redactarea si sustinerea acesteia. Acest articol dispune rolul de a oferi cateva sfaturi privind de primii pasi la realizarea unei lucrari de licenta buna.

Etapele de parcurs in realizarea unui lucrari de licenta sau de dizertatie

Urmeaza etapa de delimitare si redactare a textului, pe capitole, subcapitole, studii de caz, concluzii, anexe, reprezentari grafice, imagini, bibliografie. Nu exista o reteta unica in redactarea unui text, acest se impun cateva aspecte care pun la dispozitie lucrarii consistenta si relevanta:

  • exprimare scurta si la obiect,
  • claritate,
  • insiruirea normala a ideilor prezentate,
  • abordarea critica a problematicii,
  • sa fie cat mai originala,
  • respectarea normelor gramatice si a ortografiei si de punctuatie.

Ideile, opiniile, afirmatiile din textul lucrari de dizertatie trebuie sa se bazeze pe bibliografia consultata si pe propriile analize. Este de preferat sa se faca distinctia intre rezultatele anterioare si cele ale absolventului, sa se poata depista impreuna cu usurinta contributia adusa in campul cercetarilor ce tin de planul economic prin lucrarea de licenta ca va fi realizata.

Un aspect deosebit de important consta in respectarea drepturlor de autor reglementat prin legislatia internationala, europeana si nationala. In activitatea de redactare a lucrarii, in literatura de specialitate s-a impus formula EARS care inseamna Elimina Adauga Reorganizeaza Substituie. Aceasta vrea sa insemne o adaptare continuo a textului in functiei de documentatia pusa la dispozitie, evolutia cercetarilor in domeniu, cerintele coordonatorului stiintific, exigentele si importanta temei si tot asa inainte. Eliminarea este obligatorie atunci cand ceea ce se stie despre subiect abunda si/sau se suprapun si sunt deja extrem de publice. Adaugarile sunt necesare pentru argumentarea opiniilor exprimate si punerea in evidenta textului si a rezultatelor. Reorganizarea este o activitate necesara spre finalul lucrarii cu scopul stabilirii structurii finale, in functie de date si informatiile prezentate, de succesiunea logica a discursului stiintific. Substituirea nu inseamna eliminarea sau inlocuirea unor texte odata cu altele, ci mai degraba identificarea informatilor si argumentelor care sustin cercetarea si renuntarea la cele de prisos sau la cele arhicunoscute si mai putin necesare in construirea textului.

Unele proiecte de licenta au un caracter teoretic mai accentuat, iar altele mai aplicativ in functie de tema aleasa se pot introduce in cuprinsul acesteia studii de caz. Uneori proiectul insasi este un studiu de caz. Indiferent de situatie, studiile de caz sunt necesare, obligatorii si utile in pregatirea stiintifica. Numai pentru ilustrarea a acestora puteti folosi in cuprinsul proiectului de licenta casetarea informatilor puse la dispozitie.

 

Un text numai pentru o lucrare de licenta, poate fi ilustrat impreuna cu tabele, grafice, poze etc. Folosirea tabelelor excell si graficelor poate fi mai destul de mult decat necesara, cauza faptului ca acestea exprima evolutiile in timp a unor tendinte economice si sunt mai mult ca obligatorii numai pentru cercetarile economice. Numai pentru o mai buna operativitate, in structura sau cuprinsul lucrarii isi poate face aparitia o zona numita Lista tabelelor, graficelor si imaginilor.

Citeste despre licenta la comanda cum se pot procura.


Lasă un comentariu